Pizzabak , hemlagat är så gott :)

 
Igår blev det pizza hos oss, älskar att göra egen pizza det blir så gott, alla kan välja vad man vill ha på eftersin egen smak.
Här kommer ett toppen recept!
 
Baka egen pizza. Pizzadeg med jäst. Pizzan blir extra god.
Pizzarecept till en stor pizza i långpanna eller två runda pizzor.
Servera gärna pizzan med hemgjord pizzasallad
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Pizzasåsen kan du byta mot färdig tomatsås. Piffa gärna upp den isåfall med pressad vitlök och oregano.
 

Ingredienser:

PIZZADEG: 1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
5-6 dl vetemjöl + någon dl till utbakning
3 msk olivolja
PIZZASÅS:
2 dl krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 krm vitpeppar eller svartpeppar
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
1 pressad vitlök

PIZZAOST: 4 dl grovriven pizzaost eller ost lik Emmenthaler. En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.

PIZZATOPPING PÅLÄGG: - några förslag på pizzor:
Vegetarisk: skivad rödlök eller gul lök, färsk eller inlagd röd paprika, kronärtskockor, kokt broccoli, halverad cocktailtomater och svarta oliver.

Salamipizza: inlagd eller färsk röd paprika, stark prickig korv som salami, svarta oliver, helst Kalamataoliver

Hawaii: ananas i bitar, skinka i skivor eller strimlor

Capricciosa: skinka i skivor eller strimlor samt skivade färska eller inlagda champinjoner

Maffia: bacon - skär i bitar, skivad rödlök eller gul lök, ett ägg samt svartpeppar

Bolognese: köttfärssås samt skivad röd eller gul lök. 

Tex mex: stekt köttfärs med texmexkrydda, hackad pepperoni

Kebabpizza: stekt kebabkött, skivad rödlök eller gul lök samt hackad pepperoni. Servera med vitlökssås.

Kycklingpizza: kycklingkött - använd stekt strimlad kycklingkött, ananas, currypulver, skivad röd eller gul lök samt röd färsk eller inlagd paprika.

Filépizza: skivad stekt fläskfilé eller oxfilé, skivad rödlök eller gul lök, strimlad röd paprika samt halverad cocktailtomater. Servera med bearnaisesås samt färsk ruccola

Skaldjurspizza: räkor, musslor och/eller kräftstjärtar, skivad rödlök eller gul lök samt inlagd kronärtskocka.

Kalla toppings: (läggs på när pizzan är bakt):
Lufttorkad skinka. Exempelvis prosciuotto.
Ruccolasallad. Skölj salladen noga innan.
Vitlökssås. Blanda matyoghurt med pressad vitlök.
Bearnaisesås.
Fetaost i tärningar.
Torkad oregano.
Färsk basilika.
Riven parmesanost.

Tillagning:
Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
Knåda ihop degen några minuter så att den släpper från degbunkens kanter. Tillsätt saltet på slutet.
Låt pizzadegen jäsa till dubbelstorlek i 30 minuter under kökshandduk.
Förbered pizzasås. Blanda alla ingredienser till pizzasåsen i en kastrull och småkoka under tiden degen jäser. Rör då och då. Smaka av tomatsåsen med vinäger, socker och mer salt och peppar.
Förbered pizzapålägg du vill ha på pizzan.
Skär upp och lägg på en tallrik eller bricka bredvid.
Förbered pizzaost. Riv ev. ost. Blanda ev. riven ost med riven parmesanost.
Sätt ugnen på 275 grader eller högsta under- och övervärme.
I LÅNGPANNA: Sätt in en långpanna i ugnen att bli varm. Knåda eller kavla ut pizzadegen till en avlång rektangel. Detta kan du göra på ett bakplåtspapper som du sedan vänder upp och ner i långpannan och drar sedan av bakplåtspappret så att degen stannar i långpannan. Lägg ev. ett bakplåtspapper underst i långpannan innan du lägger på degen. Du kan även pensla bakplåtspappret i långpannan eller bara långpannan med olivolja för en knaprigare pizzabotten.
RUND PIZZA PÅ PLÅT, BAKSTEN ELLER PIZZASTEN: Sätt in plåt, baksten eller pizzasten i ugnen att bli varm. Plåten blir snabbt varm men baksten eller pizzasten ska stå inne i minst en halvtimme innan du bakar på den för att bli riktigt varm. Degen i 2 delar och rullar till bollar som du kavlar ut till 2 runda pizzor. Placera dem på varsitt bakplåtspapper. Pensla gärna bakplåtspappret med olivolja innan.
PANPIZZA I STEKPANNA: Rund pizzA (panpizza) i ugnsfast stekpanna. Värm först stekpannan och pensla sedan botten och kanter med olivolja. Dela degen i två delar. Knåda eller kavla ut degen till rundlar i storlek som stekpannan. Lägg och tryck ut degen i stekpannan.
Låt gärna den utbakade pizzadegen jäsa en kvart innan du lägger på pålägg.
Baka pizzorna en och en efter hand om du inte har en stor ugn.
Dags att lägga på pizzatoppings: bred först ut någon dl tomatsås (ca 2 dl om du bakar en stor pizza i långpanna) på pizzan.
Bred ut ett lager riven ost i botten.
Lägg på pizzatopping efter önskemål - jämnt fördelat över hela pizzan.
Vänta med skivad mozzarella om du bakar pizzan i långpanna eller panpizza. Lägg då på skivad mozzarella när du har 3-4 minuter kvar av gräddningen. På rund tunn pizza kan du lägga på den direkt.
Grädda pizzan eller pizzorna i ca 15 minuter för en hel pizza i långpanna och 8-10 minuter för runda pizzor.
Tiden varierar i olika ugnar. När pizzan fått färg och är genombakt underifrån så är den klar.
Ta ut pizzan och lägg upp på ugnsgaller samt servera direkt.
Skär upp den om den är i långpanna.
Smula över lite oregano, lägg ev. några blad färsk basilika samt ev. strö över finriven parmesan på toppen innan servering.
Lägg ev. på kalla toppings som några skivor lufttorkad skinka och några blad ruccola.

 
 
 
 
 
 
Smaska lugnt, gott även att frysa in och ta fram en slice till kaffet eller till lunch :)
 
pizza
Felicia

Gott!