Min hemlagade fiskgratäng på torsk & dillsås med gräddig potatismos, helt klart godkänt här hemma

Vi är inte dom bästa på att äta fisk, men jag får mina perioder då jag försöker att laga fisk en gång i veckan i alla fall. I dag lagade jag min fiskgratäng som är helt okej :)
När jag väl lagar fisk så gör jag gärna det på vispgrädde då jag tycker att det får en sammetslen smak.
 
 
 
Vill du prova så gör så här:
 
Fisken
  • 600 g djupfryst torsk
  • 1/2 tsk salt 
  • 2 krm peppar 
  • 3 dl vispgrädde
Potatismosen
  • Potatis  12 st ( jag räknar 3 normalstora potatisar per person)
  • 5 dl Vispgrädde
  • 50 gram Smör  
  • 1/2 tsk salt
Dillsåsen
  • 2 msk smör eller margarin 
  • 3 msk vetemjöl 
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar 
  • 1/2 dl hackad dill
Börja med att lägga torskblocken i en ungssäkerform, krydda och slå på vispgrädden och täck med folie, låt stå i ugnen ca 30 minuter, så fisken nästan är klar, på ca 225 grader.
 
Undertiden torsken står i ugnen så gör du potatismosen, skala potatis och tärna den och koka upp i vatten med lagon salt så potatisen blir mjuk, häll sen bort vattnet. Lägg sen i smör & vispgrädde, mosa potatisen till mos med en mosare. 
 
Sen tar du ut torsken ur ugnen , låt svalnna lite.
 
Koka nu Dillsåsen
  1. Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i vetemjölet. Tillsätt grädden och rör om. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka såsen 3-5 min. Tillsätt  hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ta sen fiskformen, lägg mos runt fisken efter kanterna,Häll såsen ovanpå fisken i mitten. Lägg över ost skivorna på mosen och dillsåsen. Gratinera rätten i 225°C, ca 20 min eller tills den fått vacker färg.
 
Anette Aulik Hissing - dillsås - fiskgratäng - torsk