Varig inflammation i ögon

/ variga ögon på hund, ögon inflammation på hund / Permalink / 0

Variga inflammationer eller infektioner i ögat är vanliga. Förekomst av var betyder dock inte med automatik att ögat måste vara infekterat, det kan lika gärna vara enbart inflammerat. Var innehåller både vita blodkroppar och döda celler från vävnaden, och det kan bildas likväl vid en infektion som vid en inflammation. Ofta kan det vara svåra att skilja en inflammation från en infektion.

Alla djurslag inklusive människan har smittsamma sjukdomar som kan drabba ögonen. Hos hund kan man se ögonsymptom i samband med vissa livshotande och smittsamma sjukdomar som tex valpsjuka. Det finns faktiskt inga smittsamma bakterier eller virus hos hund som uteslutande ger besvär från ögonen. Detta skiljer sig från situationen hos exempelvis både människa och katt. Många hundägare är dock villiga att svära på ögonsjukdomars smittsamhet då det ena efter andra ögat drabbas och ibland även den ena hunden efter den andra, tex på en kennel. Det rör sig trots allt inte om infektioner utan om andra gemensamma faktorer, tex årstid (pollen), livstil (utställningsmiljö, ventilation) eller bostad (cigarettrök, golvdrag).

Det finns många orsaker till återkommande variga ögoninflammationer hos hund såsom nedsatt tårproduktion, allergi och inflammation i hornhinnan (keratit). Denna text kommer att behandla enbart follikulär konjunktivit som är ett vanligt och ibland långvarigt ögonproblem hos framför allt unga hundar. Ofta ses den första tendensen till irritation i ögonslemhinnan redan i valpåldern då antikropparna från modersmjölken succesivt försvinner. Vid follikulär konjunktivit utvecklas ett var- eller slemflöde i varierande grad från bägge ögon. Ögonen kan dock vara drabbade i olika utsträckning och ibland uppfattas problemet därför som enkelsidigt. Symptomen brukar vara tydligast på morgonen då ögonfransarna gärna klibbar ihop av sekretet som bildats och torkat under natten.

Bindehinnan (konjunktiva) runt ögat har rikligt med små blåslikande folliklar där lymfocyter (vita blodkroppar) ansamlas. Lymfocyterna i folliklarna är en del av ögats immunförsvar. Normalt syns de inte, men om de överstimulerats och förstoras ses de som små punktformade rosa-röda upphöjningar. Flest folliklar finns på baksidan av det så kallade tredje ögonlocket. Det unga djurets immunförsvar träffar på många olika och för kroppen okända ämnen.. Detta sker på liknande sätt lokalt i ögat, via huden eller mag-tarmkanalen. Efter hand ska individens immunförsvar lära sig vad som är “ofarligt” (pollen, damm, mat) och vad som är “farligt” (vissa bakterier eller virus), och bara reagera på “farliga” ämnen. I ögat är lymffolliklarna en mycket viktig del av den naturliga utbildningen av immunförsvaret. Follikulär konjunktivit anses bero på en alltför intensiv kontakt mellan ögats slemhinna och olika ämnen och partiklar i omgivningen.

Follikulär konjunktivit kan vara ett återkommande och utdraget problem för drabbade hundar och deras ägare, som kräver skötsel, ofta dagligen under en period. Sjukdomen läker dessbättre av spontant med tiden. Förr behandlade man follikulär konjunktivit med olika medel där folliklarna etsades eller skrapades bort. Numera finns en större förståelse för att sjukdomen egentligen är symptom på att ögats immunförsvar “utbildas” och arbetar mer intensivt under ungdomsperioden. Nuförtiden går därför behandlingen ut på att minska folliklarnas “arbetsbörda” och underlätta för dem tills djuret har blivit vuxet.

Behandling av follikulär konjunktivit går ut på att rengöra ögat ofta. Genom att rengöra ögat inför natten tar man bort de partiklar och främmande ämnen, tex pollen, som ansamlats under dagen och minskar på så sätt “arbetsbördan”på ögats lymffolliklar under natten. Rengör med en stor tuss bomull som blöts ner med koksaltlösning. Håll den våta tussen mot det stängda ögat en stund. Torka därefter bort sekretet som ligger i och runt ögat. Avsluta med en smörjande droppe av receptfritt ögonmedel, tex ZilkEye eller Noviform.

OBS! Tänk på att follikulär konjunktivit kan förväxlas med andra betydligt allvarligare ögonsjukdomar som kan behöva AKUT vård. Vänta aldrig med rådgivning och undersökning av ett sjukt öga. Follikulär konjunktivit är alltid dubbelsidig. Om hunden bara har problem i ett öga har den en annan sjukdom. Om hundens öga plötsligt blir grått, växer, gör ont, hunden kniper med ögonlocket eller har ett vattningt tårflöde måste veterinärvård uppsökas omedelbart.


Text: Veterinär Susanne Åhman,
Specialist i hundens och kattens sjukdomar, Specialist i dermatologi,
CertSAM, CertVD, DiplECVD, MRCVS

KÄLLA: animail.se
Till top