Bullar, Bullar, Bullar, kanelbullar , Äppelbullar , Vaniljbullar
26 dl vetemjöl, ca 1600 g
2 dl strösocker
2 tsk salt
4 tsk kardemumma
300 g smör, rumsvamt
100 g jäst
1 liter mjölk
Fyllning
ca 4 dl vaniljkräm
Eller
Äppelkräm
Eller
Kanel smör strösocker
Pensling & garnering
1 ägg
smör, smält
strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och kardemumma i en stor bunke eller i en assistent. Klicka i smöret.
2. Smula jästen över ingredienserna samt uppvärmd mjölk, ca 37 grader.
3. Bearbeta allt till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter. Det tar ca 5 min. Har du ingen assistent så använder du en elvisp försedd med degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
4. Kör några varv med maskinen. Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
5. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 delar och rulla varje del till en slät bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min.
6. Vispa till en tjock vaniljkräm från pulver eller koka egen. Häll krämen i en spritspåse. Det går även bra med en kraftig plastpåse där du klipper ett hål i det ena hörnet.
7. Sätt ugnen på 250 grader. Gör ett hål med fingret i varje bulle. Fyll hålet med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa i ca 10 min.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min. Låt dem svalna.
9. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och rulla/doppa dem i strösocker.
Baka lugnt!
Kram på er.....
Nu blev jag allt bullsugen!