Vörtbröd
Recept matbröd, limpor & frallor
/
Anette Aulik Hissing,
julbak,
julens smaker,
limpa,
vörtbröd
/
Permalink /
0
I dag blev jag sugen på att baka lite bröd, det fick bli Vörtbröd, eftersom julens smaker är lockande nu när det närmar sig advent <3 Julen smyger sig in i vårt hus :)
Här kommer receptet.
25 g smör
1 dl sirap
3,5 dl vatten
50 g jäst
1 påse vörtmix (santa maria)
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev 0,5 dl russin
- Gör så här:
- Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och Vatten. Värm degvätskan till 37 grader.
- Smula jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtmixen. Blanda tills jästen smält.
- Tillsätt vetemjöl och rågsikt och ev russin. Blanda i hop till en smidig deg.
- Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
- Arbeta degen till en limpa. Lägg på smord plåt. Låt jäsa ca 40 minuter.
- Grädda i 175-200 grader i 30-40 minuter.
- Pensla några gånger under gräddningen med varmt vatten.
Kram fån mig...