Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning
Saffrans-florsockerbullar med smörkrämsfyllning
Ca 60 st
Fyllning
300 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Deg
100 g saffran + 1 tsk strösocker
100 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
3 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
2 krm salt
6 ägg
450 g smör, rumsvarmt
24–28 dl vetemjöl
Dekorering
ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna.
Kram på er..