Algförgiftning hos hund

/ alger, algförgiftning, bada, havet, hund, sjö / Permalink / 0
Till er som badar med era hundar eller låter era hundar dricka vatten i sjöar & hav.
Va mycket försiktiga.
Vet hundar som gått bort av algförgiftning.
Så bada lugnt!
 
Är hunden orolig, darrar den, kräks och vinglar efter strandutflykten? Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker att hunden fått algförgiftning. Har hunden fått i sig algtoxiner kan detta leda till döden inom en timme.

Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt, men det händer och varje år förlorar alltför många sina fyrfota vänner på detta sätt. Därför finns det all anledning att hålla koll på sin hund så att den inte badar och dricker av algblommande vatten.

Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan.

– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Kramper

Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör man ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga, säger Lena. Hon fortsätter:

– Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta.

Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och dödsfall som följd.

Symtom på algförgiftnig

Åk omedelbart till veterinär om din hund efter att ha druckit algvatten:

  • Är orolig
  • Darrar
  • Kräks
  • Vinglar
  • Krampar
 
KÄLLA: Agria
Kram på er....
Till top