Risgrynsgröt

Recept mat / Gröt, risgrynsgröt / Permalink / 0
Risgrynsgröt
 
Du behöver:
  • 1 msk smör
  • 1.5 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl mjölk (valfri fetthalt)
  • 1-2 st kanelstänger
Gör så här:
  1. Ta  en tjockbottnad kastrull. 

    Lägg en klick smör i kastrullen, sätt på plattan och låt smöret smälta. 

  2. Mät upp ris, vatten och salt och låt det koka upp. Rör om och lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 minuter på svag värme , precis så att det kokar. Det är lätt att det bränner fast annars.

  3. Tillsätt mjölken och en eller flera bitar med hel kanel. Rör om och låt bli varmt (behöver inte koka), sänk därefter värmen till svag värme , det ska helst inte koka för om det kokar är det dels risk att det kokar över och dels stor risk att det bränner fast i botten. Lägg på locket och låt svälla i ca 40-60 minuter tills det blivit gröt. 

  4. Om gröten efter denna tid ändå har för lös konsistens låt den då fortsätta svälla på svag värme i 10-60 minuter till. Tiden det tar beror på hur varmt du har på spisen. Det tar visserligen längre tid på låg värme men du slipper diska fastbränd gröt och det kokar inte över. Det brukar ta ca 2 timmar för mig när jag gör dubbel sats.

    Serveras med kanel  & ev socker & lite mjölk

 Lycka till..
Till top