Rågsiktskakor

Recept matbröd, limpor & frallor / bröd, rågsiktskakor / Permalink / 0

Idag blev det lite brödbak.

Tycker att det känns så hemtrevligt att baka matbröd.

 

Rågsiktskakor

Blir ca 4 stora kakor.

Du behöver:

5dl mjölk

50g smör eller margarin, rumsvarmt

50g (1pkt) jäst
 
1/2dl sirap
 
1,5tsk salt
 
2tsk anis och 2tsk fänkål eller 1msk malda pomeransskal
 
750g (ca 1,4l) Kungsörnen Rågsikt

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i matfettet och tillsätt sirap, salt och  kryddor.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spara 1dl till utbakningen.

4. Arbete degen kraftigt, ca 3min med maskin eller ca 6min för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med handduk ca 40minuter.

5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.

6. Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor (ca 1,5cm tjocka).

7. Lägg kakorna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar och nagga med en gaffel.

8. Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225grader.

9. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

11. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 Lycka till och kram....
Till top