MANNERSTRÖMS SAFTIGA LUSSEKATTER

/ Permalink / 1

Idag blr det lite lussbulls bak hos oss, så underbart att känna julens dofter komma smygande. Julmusiken strålar från högtalarna. Ja väldigt mysigt helt enkelt!

Jag brukar nog baka nya saffrans bullar varje helg hela December sen :)
 
 

MANNERSTRÖMS SAFTIGA LUSSEKATTER

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella (1%)
  • 2.25 dl strösocker
  • 1 msk kardemumma, nystött
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 l vetemjöl, ca

GARNERING AV LUSSEKATTERNA

  • 1 dl russin till dekoration
  • 1 st ägg till pensling, uppvispat
  1. Mannerströms saftiga lussekatter
    Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran.
  2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
  3. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
  4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
  5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
  6. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
  7. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
  8. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
  9. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
  10. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
  11. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
  12. Värm ugnen till 225 grader.
  13. Pensla lussekatterna med ägg.
  14. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
  15. Låt svalna under bakduk.
  16. Klart! Nu kan du njuta av Leif Mannerströms saftiga lussekatter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram på er....
 
#1 - - G I N A ~:

gott! jag brukar köra saffransbullar med samma fyllning som med vanliga bullar ;D

Svar: Ja de är också super gott :)
Anette

Till top