Äppelpaj - Smulpaj med kokos

/ paj, smulpaj, äppelpaj / Permalink / 1
Idag så va vädret lite sämre ute, så ingen sol & bad.
Så idag blev det lite bakning :)
Ett recept på äppelpaj eller smulpaj med kokos och kanel som är en mycket god smakkombination!
                                                                      Prova detta recept.
 Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
 4 portioner
 
 Ingredienser:
  • ca 1-2 msk smör
  • ca 4 st (ca 300-400 g) äpplen
  • ca 0.75 tsk malen kanel
  • ca 0.25-0.5 dl strösocker
  • ev. ca 1 msk potatismjöl

Smuldeg:

  • 1.75 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 1.5 tsk vaniljsocker
  • 1.25 dl kokosflingor
  • 100 g smör

Servering:

  • ev. 2 dl vispgrädde
  • ev. 4 portioner vaniljglass
Utrustning du behöver:
  • 1 st ugnsform

Utrustning som är bra att ha:

  • elvisp

Gör så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och kokosflingor. Blanda och lägg i smöret. 

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar särskilt om du ska göra smuldegen för hand.

  2. Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

  4. Strö över kanel och socker. 

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

  6. Fördela smuldegen över äpplena.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

  8. Låt gärna svalna ca 30 minuter före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

Kram på er.....
#1 - - Ann-Marie :

Mycket god...bakade den i går och kommer göra den fler gånger !

Svar: Ja visst är den :)Kul att ni använder lite av mina recept
Kram
Anette

Till top