Rågflingebullar GI-bröd
- 50 g jäst
- 0.5 dl olja
- 5 dl vatten
- 1 msk honung
- eller 1 msk brödsirap
- 2 tsk salt
- 1 dl vetekross
- eller 1 dl rågkross eller något annat fiberrikt
- 3 dl rågflingor
- eller 3 dl havregryn
- 11-12 dl lantbrödsmjöl av valfri sort
Utrustning som är bra att ha:
- elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Se till att matoljan blir rumsvarm eller blanda den med vattnet och värm till 37°C.
Lös upp jästen i lite av spadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt sedan honung, salt, vetekross och rågflingor.
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen ordentligt.
Dela den i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar och forma varje bit till en oval bulle.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter.
Låt kallna under bakduk.
Serveringstips:
Servera med goda pålägg.
GI Tips:
Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.
Hållbarhet och förvaring:
Bullarna går bra att frysa.
Lycka till och kram på er...