Sverige limpor
Svensk limpa och sirapslimpa är vanliga namn på den här favoriten. Den här limpan är det svenskaste som finns. Sött matbröd är ovanligt i andra länder. Turister brukar förvånat undra om detta är matbröd eller kaffebröd. Sedan får de smaka smörgås på limpa med prickig korv, och då är de fast!
Ingredienser
50 g jäst
1 dl vatten
4 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
4 tsk blandade brödkryddor
16 dl rågsikt + lite till utbakning
1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37°).
Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.
2. Tillsätt mjölet. (OBS! Spara lite till utbakningen.) Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bord.
Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.
4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan.
Låt dem svalna på galler under bakduk
Kram på er oh lycka till....