Sverige limpor

/ Permalink / 0
Denna underbara söndagsmorgon, blir det lite bak. Alla klockor omställda till vintertid och jag kan säga att mina hundar utnyttjade inte att vi fick sova en timme längre. Så här va vi uppe före kl:06:00 enligt vintertiden och då satte jag brödet på jäsning så att resten av familjen får vakna till doften av nybakat bröd.
Kan varmt rekommendera dessa limpor dom är så goda .
Här kommer receptet till er som vill prova.
Svensk limpa
                Svensk limpa och sirapslimpa är vanliga namn på den här favoriten. Den här limpan är det svenskaste som finns. Sött matbröd är ovanligt i andra länder. Turister brukar förvånat undra om detta är matbröd eller kaffebröd. Sedan får de smaka smörgås på limpa med prickig korv, och då är de fast!                 
 Ingredienser

50 g jäst   

1 dl vatten   

4 dl mjölk    

50 g smör eller margarin

1 dl  ljus sirap    

2  tsk salt      

4 tsk blandade brödkryddor  

16 dl rågsikt + lite till utbakning

1. Smält smöret. Blanda i vatten, mjölk, sirap, salt och kryddor och värm till fingertoppsvärme (37°).

Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet.                     

                            2. Tillsätt mjölet. (OBS! Spara lite till utbakningen.) Blanda i maskin i ca 5 minuter tills det blir en smidig deg. Knådar du för hand tar det tio minuter. Låt jäsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur i 40 minuter.                     

                            3. Sätt ugnen på 200°. Knåda degen på mjölat bord.

Dela i två delar och forma till limpor. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa under duk i ytterligare 30 minuter.                     

                            4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 30 minuter, tills limporna låter ihåliga om man knackar lätt mot undersidan.

Låt dem svalna på galler under bakduk

 

Kram på er oh lycka till....

Till top