Kastrera hund

/ Permalink / 0

Kastrera din hund?

Kastrering innebär att testiklarna avlägsnas på hanhunden, medan livmoder och äggstockar tas bort på tiken. Vid kastrering förlorar båda förmågan att fortplanta sig och tiken kommer heller inte att löpa.   

Att kastrera en hund är ett relativt enkelt ingrepp hos hanhundar. Hos tikar är dock ingreppet större. Normalt repar de sig väldigt fort efter operationen. Kastrering har både för- och nackdelar. Myterna är lika många. Mår tiken verkligen dåligt av att inte få ha en kull med valpar? Kommer hanen att känna sig stympad? Blir hunden fet och slö? Nej, faktum är att det finns många fördelar med att kastrera en hund i tidig ålder.

Många fördelar med kastrering

Om din hund inte är ett potentiellt avelsdjur eller en utställningshund finns det flera fördelar med en så tidigt kastrering som vid sex månaders ålder. Till exempel minskar risken för juvertumörer och prostataproblem drastiskt. Du slipper också bekymmer med oönskad dräktighet och hanhundar som matvägrar och ylar för att grannskapets tikar löper.

Beteendeproblem går inte att kastrera bort

Många gånger är hanhundens temperament anledningen till att ägaren vill genomföra en kastrering. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat vanorna.

Nackdelar med kastrering

Hälsomässigt är fördelarna med tidig kastrering många, men nackdelarna har också diskuterats i veterinärkåren. Man har menat att tillväxten hämmas hos tidigt kastrerade djur men amerikanska studier har visat att så inte är fallet. En hane som kastreras före puberteten utvecklar dock aldrig den vuxna, okastrerade hundens muskelmassa. Tikar kan drabbas av urininkontinens efter kastrering, men det kan oftast behandlas framgångsrikt: I vissa fall kan en förändring av pälskvaliteten ske hos kasterarde hundar.

Lägre ämnesomsättning

I flera studier menar man att ämnesomsättningen i vila är lägre än hos intakta djur vilket betyder att de kastrerade hundarna har ett lägre energibehov. Men med en minskad mängd utfodring eller ökad motion bör inte din kastrerade hund bli tjock eller slö.

Kastrerade hundar är friskare

Det är en myt att tikar mår bättre om de får valpar. En hane mår ofta bra av att slippa stressen med revirmarkering och dominans. Ofta drar vi paralleller till oss själva och att det är därför vi avhåller oss från att kastrera våra husdjur.
Men i USA är det till exempel mycket vanligt att kastrera hundarna i tidig ålder, mycket för att minska oönskad reproduktion men också för att studier visat de många fördelarna som till exempel att djuren håller sig friskare längre.

Sofie Lönn
 
Kram på er...
Till top