Öron problem på hund..

/ Permalink / 0

Så märker du om hunden har problem med öronen

Att hålla koll på sin hunds öron är A och O för att slippa problem med dem. Missfärgat sekret och framför allt dålig lukt ska du se upp med. Det kan vara ett tecken på en inflammation.   

Om din hund har långa, hängande öron som täcker hörselgångens mynning är det extra viktigt att hålla koll på öronen. Bakterier och svamp trivs i varma, fuktiga öron och kan lätt orsaka inflammationer.

Lukta och titta

Titta och framförallt lukta i hundens öron. Om hunden har, eller är på väg att få, en öroninflammation luktar det oftast illa ur öronen. Det brukar också bildas mer sekret i öronen som kan vara missfärgat. Om hunden har en jästsvampinfektion i öronen blir vaxet ofta brunfärgat men om det är bakterier som orsakar inflammationen brukar vaxet vara gult.

Tecken på inflammation

En öroninflammation gör ont på hunden. Förutom att hunden visar tecken på smärta när du rör vid örat kan den gå med huvudet snett och luta det inflammerade örat nedåt. Den kan också sloka med det dåliga örat och dregla ur mungipan och ha nedsatt blinkförmåga på den sidan. Det beror på att en nerv i ansiktet också kan ha drabbats av inflammationen.

Rengöring

För att förhindra att bakterier och svamp får fäste bör du torka ur öronen vid behov. Du ska undvika att rengöra djupare ned i hörselgången då den är mycket känslig. Hundraser med extremt mycket päls har ofta hår som växer ända ned i hörselgången och på dem kan man ibland behöva rycka eller klippa håret i öronen regelbundet.
Hos veterinären och på apoteket finns speciella öronrengöringsmedel att köpa.
Om din hund får återkommande öroninflamationer kan det vara ett tecken på allergi.

SKRIVET AV:Susanna Martell

 

Kram på er...

Till top