Giftigt för hundar....

/ Permalink / 0
Tänkte bara lägga in lite info om vad man inte ska ge hunden att äta.

Giftigt för hundar
Många är det som inte kan motstå hundens bedjande ögon och gärna slänger till dem en chokladbit eller en vindruva. Andra sätter ner resterna efter maten så hunden får rensa skålarna. Det är dock inte alltid detta är hälsosamt för din hund och ibland är det rent av livsfarligt.

Om din hund fått i sig något som är giftigt bör du omgående kontakta en veterinär.

Men det är ju som med allting annat, för  mycket och för lite skämmer. Alla hundar är individer och tål olika saker  och olika mycket. Allt i listan är inte dödligt men man ska tänka på att ta det  försiktigt.

avskiljare

Lök

Undvik lök av alla slag. All lök i alla former innehåller Thiossulfat, ett  ämne som hundar inte kan bryta ner, alltså lagras det i kroppen. Thiosulfat  förhindrar röda blodkroppar att bildas vilket leder till Anemi, blodbrist.  Hundar kan oxå bli akut förgiftade Det kan till och med vara dödligt om det ges  i stor mängd, eller i små mängder under en längre tid.

Alla sorters lök, inklusive vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Det gäller såväl rå, som tillagad och torkad lök. Lök dödar kroppens röda blodceller och kan orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden får leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kräkningar och diarré. Konstaterat är dock att mycket små mängder vitlök inte orsakar skador, men varför chansa?

Choklad

Ge aldrig hunden choklad. Framför allt ska du vara försiktig med mörk choklad  eftersom den innehåller mer kakao. Choklad också vara dödlig om hunden får i sig  till och med en mindre mängd.

Choklad innehåller theobromin som är giftigt för hundar. Mörk choklad är värst och mycket små bitar kan göra att en liten hund avlider. Tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, börjar kräkas eller får diarré.

Blanda inte olika oljor i samma  måltid.

Bra oljor är Sesam, Majs, solros, tistel, pumpakärnolja, hunden behöver  större mängd omega 6 än av omega 3, till skillnad från katten. En dessertsked  Sesamolja dagligen olja behövs till upptag av fettlösliga vitaminer. Viktigt med  olja är att den skall vara kallpressad och datummärkt. Undvik oljor som har  stått ljust och är i ljusa flaskor eller som har varit öppnade länge.

Ge inte rå äggvita och rå äggula  samtidigt.

Ge gärna äggulan rå och värm äggvitan lite. Rå äggvita innehåller Avidin som  är en aminosyra vilken förstör Biotin som finns i äggulan

Vindruvor och russin

 kan ge njursvikt. Så få som sju vindruvor uppges ha orsakat njursvikt med dödsfall som följd hos en medelstor hund. Symptomen är att hunden oftast börjar kräkas våldsamt några timmar efter intag av russin eller vindruvor.

 

Macadamianötter.

Bara några stycken av dessa kan ge skakningar och ibland tillfällig  förlamning i en hunds bakben.

Macadamia nötter kan orsaka kräkning, förlamning, ont i magen, stelhet och ataxi. Exakt vad som är giftigt i nötterna vet man inte. Prognosen är dock god om hunden får veterinärvård.

Godis och tuggummi, som innehåller  Xylitol

gör att hundens blodsocker sjunker och kan ge hunden kräkningar följt av  svaghet, svårigheter att gå, kollaps och slaganfall till följd av detta! En hund  på 10 kg som har fått i sig 2-3 tuggummin, kan uppvisa symptomen. Om man vet att  hunden ätit något med xylitol kan man ge den socker för att motverka att  blodsockret sjunker, men veterinär bör kontaktas

Kaffe.

Koffeinet i en kopp kaffe är en kemisk förening - metylxantin - som kan ge  höjd puls och orsaka slaganfall.

Vetedeg.

Förvaras oåtkomligt för djuren. Hundar blir berusade om degen jäser i magen.  INTE DÖDLIGT, håll hunden under uppsikt. Kontakta veterinär! Hunden skall vara  så still som möjligt, annars kan det orsaka magomvridning.

Bröd gjort på vetemjöl kan i större mängder vara farligt för hundar. Det finns ett ämne i vetemjölet som i hundens mage omvandlas till etanol, hunden kan då som människor bli fulla!

Aprikos, körsbär, fikon, plommon, äpple  och liknande frukt

om en hund äter stor mängd av dessa frukter eller deras löv och/eller kärnor,  kan det bli farligt. Dessa frukter innehåller ämnen som liknar cyanide som är  giftigt och påverkar t.ex. andning, ögon och kan ge chock etc.

Avokado

skal, kärna, löv och själva frukt är giftigt för hundar. Det giftiga ämnet är  persin, och har många symptom så som andningssvårigheter, svullen mage,  vätskesamlingar i bröstkorg och hjärta. (det är endast bekräftat att persinet  påverkar hästar, idisslare och vissa fåglar - som strutsar, men för att vara på  den säkra sidan bör detta undvikas)

Avokado innehåller ämnet persin som kan ge förgiftning.

Bakpulver bikarbonat

en betydlig konsumtion av dessa ämnen kan ge hjärtfel hos hundar.

Mjölkprodukter

hör kanske inte till det farligaste men kan ge besvär så som kolik och  diarré, då framförallt vuxna hundar saknar det enzym som kan bryta ner laktos  och får då symptom som liknar människor med laktosintolerans. Och bör därför  begränsas. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också kalcium. Hos valpar av  stora raser, dvs. raser som har en vuxen vikt över 25kg, bör man inte utfodra  med mjölkprodukter eftersom ett förhöjt kalciumintag kan öka risken för  tillväxtproblem.

Muskot

i större intag är farlig för hundar och kan leda till död. Symptom kan t.ex.  vara skakningar, epilepsi, nervproblem etc.

Fettet från julskinkan

eller annat fett i stora mängder kan starta en inflammation i  bukspottkörteln

Potatisplantor och rå  potatis

innehåller solanin och chaconin och är giftigt.

Lakrits

Saffran, starka kryddor

Salt- och saltvatten

saltvatten eller mat med mycket salt, t.ex. julskinka, det kan leda till  förgiftning

Majskorn

är inte bra för valpar

Rabarber

stjälk och blast (hämmar bildandet av röda blodkroppar) innehåller oxalsyra  som är ett svagare gift, men i större mängd kan det vara potentiellt  dödligt.

Rabarber både själk och blast. Hämmar bildandet av röda blodkroppar.

Svamp

Många säger att svamp är farligt. Från Regionsjukhuset Strömsholm sägs det;  När det gäller svamp stämmer det gamla talesättet "Sådan husse, sådan hund". De  svampar som är giftiga för människor är i allmänhet även giftiga för hundar. Det  finns en mängd olika giftiga svampar, och symptomen beror på vilken svamp hunden  har fått i sig. Magbesvär är det vanligaste problemet, men ibland kan följden  bli mycket allvarligare med lever- eller njursvikt som följd. Om din hund kan ha  ätit giftig svamp, ta kontakt med din veterinär för vidare direktiv så snart som  möjligt. Det är viktigt att få behandling om hunden visar symptom på  förgiftning!

Broccoli

bör inte ges rå till hundar, kokt går bra

Citrusfrukter

för ej överdoseras Citrusfrukter kan störa magsaftsproduktionen och leda till  att hunden kräks galla.

Citrusfrukter bör inte överdoseras över längre perioder.

 

Grönmögelost

innehåller roquefortin, en svamp som hundar är känsliga för och kan ge  nervtoxisk effekt, skakningar m.m.

Rå fisk

innehåller tiaminaser som förstör B-vitaminet tiamin men kokar man fisken  förstörs tiaminaserna och fisken blir ofarlig.

Morot

vid överdosering kan det relativt höga glykosvärdet leda till diabetes

Nötter

innehåller ofta väldigt höga halter mögelsorter och väldigt salta, kan fastna  i halsen

Spenat

bör ej ges för ofta då det hämmar röda blodkroppar

Banan

kan leda till urinsten pga att den innehåller höga halter magnesium

Bacon

Innehåller för mkt salt och för mycket fett, vilket kan orsaka pankreatit hos  hunden, dessutom gör saltet att hunden dricker för mkt och kan drabbas av  uppblåsthet, som leder till tarmvred.

Saffran

är giftigt i större mängd.

Koffein som finns i kaffe, te och Coca Cola bland annat, är inte alls nyttigt för hundar. Det kan orsaka oreglebunden hjärtrytm eller att hjärtat "skenar".

Svamp är inte heller bra för hundar. Olika sorters svamp är olika giftigt men ingen svamp är bra för hunden. Symptom uppstår oftast 6-8 timmar efter att hunden ätit svamp och det kan vara alltifrån att hunden dreglar och får ont i magen till hallucinationer och att hunden faller i koma. Dessutom kan hunden få njur- och leverskador som kan göra att hunden avlider.

Ben av djur som börjar på F (får, fläsk, fågel, fisk) kan vara livsfarligt för en hund att tugga i sej, Dessa ben flisa sej när hunden tuggar sönder det, dessa flisor kan tränga igenom magsäcken och till och med skära upp en tarm. Övriga ben kan man dock ge sin hund.

Xylitol kan ge hastiga blodsockerfall och kräkningar.

Vallmofrön innehåller opium.

Stocken från majskolven kan inte hundarna bryta ner utan kan fastna i tarmkanalen.

Flour som finns i tandkräm är giftigt för hundar så använd alltid tandkräm gjord för just hundar.

Ibuprofen är människomedicin är inte för hundar! Vid litet intag kan du se tecken på kräkningar, diarré och buksmärtor. Vid stark förgiftning får hunden en chock, kramper, faller i koma och kan dö. (+ Ipren, Alvedon, Curadon - de två sistnämda innehåller paracetamol, den första innehåller ibumetin, alltså alla preparat med ibuetin och paracetamol är giftiga)

Kylarvätska innehåller ethyn-glycol som kan ge akut njursvikt. Symtomen är hjärtklappning, kräkningar, ökad törst, sänkt kroppstemperatur och kramper bl.a Hunden kan få kroniska njurproblem och i värsta fall dö.

Alger Hundar som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algtoxiner från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Dödsfall förekommer.

Grönmögelost framför allt men undvik alla mögelostar då dem innehåller roquefortin en svamp som hundar är känsliga för.

Rå äggvita innehåller avidin som gör att vitaminer förs ut med avföringen istället för att tas upp av kroppen. Kokas äggvitan förstörs avidinets egenskaper.

Spenat bör ej ges för ofta då det hämnar bildandet av röda blodkroppar.

Bittermandel innehåller cyanid, vilket är farligt för hundar och människor. Symtomen kommer efter några timmar med illamående,kräkningar, andnings- och hjärtpåverkan m.m. Bittermandelsförgiftning kan leda till döden.

Ekollon innehåller mycket av ämnet tannin som djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag och tarmkanalens väggar samt skadar njurar och levern. Första symtomen på ekollonförgiftning är att djuret blir trött och slutar att äta. Efter en stund kan de få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår till en tjärliknande diarr'e. Det är inte ovanligt med feber

 

Alger Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algoxider från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Hundar som badar ofta och länge och som dessutom dricker av vattnet löper särskild stor risk. Symtom: kräkningar,fradga,diarre', ostadig gång, klåda och irriterande ögon kan komma inom några timmar till ett halvt dygn. I allvarliga fall kan förlamning, kramper, låg tblodtryck,lever -och njurskador,lungpåverkan och blödning från mage och tarm tillstöta. Förlamning och kramper kommer ofta snabbt, medan de övriga symtomen kan dröja något dygn. Första åtgärd: Skölj päls och ögon noga med rent vatten. Kontakta veterinär eller djursjukhus om din hund inte mår bra efter att ha badat i algbemängt vatten.

Paddor har en körtel på ryggen som utsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. I tropikerna finns det grodor med livsfarligt gift, paddorna i sverige är dock inte lika giftiga. Men om en hund biter tag i en död eller levande padda blir resultatet en kraftigt saliverande hund. Pupillerna blir påtagligt små. Paddförgiftning är inte farligt men kan vara nog så besvärande.

Lakrits är giftigt även i små mängder.

Växter Det finns gott om växter som kan ge förgiftningar. Vanliga giftiga växter hemma är prickblad, high chaparall och julstjärna. Symtom på förgiftning är slemhinneirritation och kräkningar. Behandling är dryck för spädning samt ev. kol.

Kram på er....

Till top