Mäster kockarna

/ Permalink / 0

I kvällens ”Sveriges Mästerkock” åkte Julien Huéber ut när han under ett smaktest gissade på att en gryta innehöll champinjoner.

Fel, sa domaren och menade att det var en Portabellosvamp.

Detta har nu orsakat häftiga protester.

– Portabellosvamp är en champinjon. De borde veta detta, säger krögaren Erik Videgård.

 

I kvällens avsnitt av ”Sveriges Mästerkock” i TV4 skulle Markus Fredén, Carl Bodin Svensk och Julien Huéber tävla mot varandra i en utslagstävling.

I ett smaktest skulle de tre deltagarna, en i taget, gissa vilka ingredienser som fanns med i en gryta. Så länge man gissar rätt får man fortsätta gissa, gissar man fel tar det stopp.

Den som prickar in lägst antal rätt ingredienser åker ut ur tävlingen.

”En portabellosvamp”

Både Carl och Markus gissade på champinjon som tredje ingrediens.

Julien Huéber gissade på champinjon redan som andra ingrediens.

Men enligt domaren Markus Aujalay fanns det inte champinjon i grytan – och där med åkte Julien ut ur tävlingen.

– Det som och både Carl och Markus trodde var champinjon är i själva verket en portabello svamp, säger Markus Aujalay i programmet.

Men kvällens utslagningstävling har skapat raseri i sociala medier.

Portabellosvamp är nämligen en champinjon.

– Det är en fullvuxen champinjon. Alla tre skulle ha fått fortsätta utslagstävlingen. Det här är dålig faktakoll. De borde veta detta, det är basic, säger krögaren Erik Videgård.

”Det kan inte vara sant”

Om domarna hade godkänt champinjon som ingrediens så hade samtliga tre deltagare fått fortsätta gissa och resultatet hade kunnat sluta helt annorlunda.

Julien Huéber har själv redan fått ta emot flera upprörda reaktioner från tittare som tycker att det var fel att han fick lämna programmet.

– Jag kände efteråt att det kan inte vara sant. Det var någonting som inte stämde. Det var ju en champinjon, säger han till Aftonbladet.

Han menar att när den är så finhackad som den var i grytan så är det omöjligt att känna vilken sorts champinjon det handlar om.

– Hade vi gått vidare om vi hade sagt svamp? Det var ett rent lotteri, säger Julien Huéber.

”Kan förstå att folk har åsikter”

Aftonbladet har utan framgång sökt domaren Markus Aujalay som var den som bedömde kvällens tävling.

Leif Mannerström har själv inte sett avsnittet än och var inte på plats under bedömningen.

– Har man kommit så långt i tävlingen så bör man ändå kunna se skillnad på en en sådan jättesvamp och vanliga odlade champinjoner. Den är skuren på ett speciellt sätt. Men visst tillhör den champinjonsläktet. Jag kan förstå i viss mån att folk har åsikter, säger Leif Mannerström.

Om du själv hade bedömt tävlingen, hade du gjort annorlunda då?

– Det vet jag inte. Portabello tillhör champinjonsläktet, men är en väldigt exklusiv sort. Jag tycker ändå att de borde se skillnad.

Till top