Resa i Sverige med hund

/ Resa i Sverige med hund / Permalink / 0
Resa i Sverige med hund
 

Det går oftast fint att ta med hunden på tåget, t-banan, bussen eller till och med flyget – men olika företag sätter olika gränser. För assistanshundar gäller speciella regler, men här kan du läsa mer om att resa med "vanliga hundar" inom Sveriges gränser.

Obs! Kontrollera alltid själv med respektive bussbolag, flygbolag etc. vad som gäller! Bestämmelser kan ändras plötsligt och det kan vara olika regler för olika storlekar på hund och för olika resor (natt/dag, längre/kortare).

Hund i bil

För information om transport av hund i bil, klicka på rubriken "Hund i bil" i menyn till vänster.

Resa med lokaltrafik

Ska du resa med buss, tunnelbana, pendeltåg eller spårvagn är det bäst att kontakta lokaltrafikföretaget direkt, reglerna kan se olika ut i olika delar av landet. I Stockholm, i SL-trafiken, kan du exempelvis ta med din hund utan kostnad men den måste vara kopplad eller förvaras i bur – och du måste hålla koll på hunden. På bussen ska du sitta långt bak. På de moderna tunnelbanetågen är pälsdjur tillåtna i mittsektionen på varje vagn. I de äldre tågen kan du sitta i de vagnar där en liten hundsymbol vid dörrarna visar att djur är tillåtna. Samma sak gäller för pendeltågen.

Resa med taxi

Kontakta taxibolaget och ta reda på vad de har för policy. Även om du vet att de tillåter hundar, berätta att en hund ska med på resan när du beställer taxin. Tänk också på att hunden ska transporteras säkert. Eftersom taxibilen sannolikt inte är utrustad med hundbur (och ibland inte heller med galler mellan bagagautrymme och baksäte) kan du ha med ett säkerhetsbälte till hunden. Sådana går att köpa i djuraffären.

Resa med tåg

Kontrollera alltid med tågbolaget vad som gäller! Reser du med SJ är det tillåtet att ta med hundar i vissa vagnar. Vagnarna är markerade med en skylt med en hund på, och skylten finns både utanpå vagnen och inne i vagnen. På nattåg får hunden inte resa i sov- eller liggvagn. I sällsynta fall kan ledar- eller assistanshundar förekomma, både i 1 klass, 2 klass och i nattågen.

Resa med flyg

Har du en liten hund kan du ofta ta med den in i kabinen såvida du har fått din förfrågan bekräftad i bokningen. I fallet SAS är det också möjligt att checka in hunden som bagage, men då får den resa i lastutrymmet och du måste ha en bur som är godkänd för transport. Kontrollera själv med flygbolaget vad som gäller!

Resa långt med buss

Allt fler bussbolag öppnar för hundar inne i bussen. Swebus tillåter exempelvis numera att hundar som är placerade i en bur som inte är större än att den får plats på sätet får tas med in i bussen. Vissa bolag tillåter inga sällskapsdjur alls på bussarna, undantaget assistanshundar för exempelvis synskadade. Kontrollera med bussbolaget vad som gäller (dubbelkolla även med Swebus, så att det inte blir några otrevliga överraskningar när du ska kliva på bussen med din älskling!)

Resa med färja

Kontrollera vad som gäller med det aktuella färjebolaget, ibland måste du redan vid bokningen meddela att hunden ska med på resan. På vissa färjor måste hunden stanna i bilen under resan, på andra finns speciella "hundsalonger", där hundar får ligga på golvet vid husses/mattes sittplats.

Hur kul är resan för hunden?

Att trängas med okända människor på bussen, bli lämnad på bildäcket på färjan eller tillbringa timmar i lastutrymmet på ett flyg är kanske inte så roligt för hunden. Och det kan vara nog så stressande för husse och matte som undrar hur älsklingen har det. Fundera på om din hund har det bättre hemma – hos familj eller vänner, en trevlig hundvakt eller på hundpensionat.

 

Kram på er...

Till top