Avsaknad av testikel - kryptorkid - Monorkid

/ Permalink / 0
En del hanhundar kan sakna båda sina testiklar i pungen.  Hunden är kryptorkid.Om en testikel saknas i pungen är hunden monorkid.Senast vid två månaders ålder skall båda testiklarna vara på plats i pungen.På en del raser kan det dröja längre men det är ovanligt att det dröjer längre än 4 månader.

Den saknade testikeln kan finnas i buken eller under skinnet i ljumsken. På en 9 veckors valp finns det fortfarande hopp att testiklarna kan vandra ner i pungen. På en så liten valp kjan det vara svårt att säkert avgöra om testilkarna finns på plats eller ej. Skulle det visa sig att båda testiklarna saknas är hunden  Kryptorkid oim endast En testikel saknas är hunden Monorkid. Den saknade testiklen kan finnas i buken eller under skinnet i ljumsken. Den saknade testiklen kan ibland ställa till problem när hunden blir äldre. Det finns en ökad risk för testikeltumörer i den saknade testikel. I sällsynta fall kan testikeln vrida sig runt sin egen axel och hunden får akut mycket ont och måste opereras snarast. Det är många kryptorkida hundar, som inte alls får problem. Om testikeln ligger under huden känns och syns det att testikeln är tumörvandlad. Det blir en svullnad på platsen. Om testikeln finns i buken kan man inte se det. Många av dessa hundar får håravfall på buken och på lårens insidor. Ofta blir spenarna större. Om så sker uppsök Din veterinär så kan hunden opereras.
Läs mer om Kryporkism nedan: Läs mer om kryptorkism nedan:

Om hunden är monorkid eller kryptorkid finns en ökad risk för tumörbildning i testiklarna jämfört med normalt placerade testiklar. Utomlands är det vanligt att man i förebyggande syfte avlägsnar den eller båda testiklarna. I det paket, som omger testikeln finns artär, vener, sädesledare och en muskel. Om testikeln utsätts för kyla eller smärta kan hunden tillfälligt reagera genom att dras upp testikeln. Efter ett tag kommer den ner på sin plats igen. Om Du inte kan hitta en eller båda testiklarna bör Du låta Din veterinär undersöka hunden. Mycket talar för att kryptorkism är ärftligt. Man har dock ej kunnat fastsälla ärftlighetsgången. Flera forskare hävdar att kryptorkism ökar vid inavel.  Man har föreslagit en en recessiv arvsgång med samverkan av ett fåtal gener. Tills vidare kan selektion mot kryptorkism följa de tumregler som gäller för polygener och anomalier med okänd arvsgång.

 

Kram på er....

Till top